HİSSE SENEDİ

 

Hisse senedi nedir? 

Hisse senedi büyük şirketlere ortak olmaktır. siz şirkete yatırım yaparsınız hisse senedi alarak hisse senedi şirketlerin ortaklık payını temsil eden önemli bir evraktır. şirkete yatırım yaptıktan sonra şirket büyüdükçe sizinde almış olduğunuz hisse senedi değerlenir.   



Hisse senedine yatırım yapmak 

Hisse senedine yatırım yapmadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler var bunları yaparak zarar etme oranınızı düşürebilirsiniz. öncelikle temel analiz ve teknik analiz konularına hakim olmalısınız bunları bilirseniz yatırımlarınızı daha doğru şekilde yaparsınız. temettü yatırımcılığıda yapabilirsiniz. 



Temettü nedir? 

Temettü sirketin açıkladığı karın bir kısmını hissadarlarına dağıtmasıdır genelde şirketler yılın belli bir ayında ya hisse senedi olarak verir. yada dağıttığı miktara göre size belli bir ücret dağıtır. şirketin dağıttığı temettü dağıtım oranına göre değişkenlik gösterebilir. 





Hisse senedine yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler 

1-Şirket düzenli ve lineer bir büyümesi varmı satişlarında kar edebiliyormu öz kaynaklarını arttırabiliyormu. 

2-Sirket karının bir kısmını temettü olarak dağıtıyormu dağıtma oranları ne kadar? 

3- Şirketin bilançolarına ve faliyet raporlarına bakmak arge çalışmaları yapıyormu? bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. 

4-Şirket sektöründe iyi bir konumda mı? şirket yeni kurulmuş bir şirketmi yoksa belli bir büyüklüye ulaşmış bir şirket? 

5-Şirket geleceğe dönük bir şirket mi? bu sorulara hakim olduğunuz zaman kazancınızı üst seviyeye taşırsınız. 


hisse senedi almadan önce neler yapılmalı  

1-Borsa ne konumda borsayı bist100 endeksiniz hergün takip etmelisiniz. 

2-Hisse senedi endekse göre ucuzmu? yada fiyatı yüksek mi?  

3-Kısa vadelimi yoksa uzun vadelimi yatırım yapacaksınız. 

4-Yatırımınızı temettü emekliliği içinmi yapacaksınız.

5-Ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız. 


Hisse senedine yapacağınız yatırım sınırsızsır çok yüksek bir oranda size kazanç sağlayabilir. ama çok yüksek orandada zarar getirebilir. bu yüzden borsaya başlamadan önce dikatli olmakta fayda var. kullanmadığınız küçük bir geliriniz yada yatırıma ayırabileceğiniz az bir miktar paranız varsa, borsaya böyle başlayın. ve o para artık yokmuş gibi düşünün böyle daha rahat olacaksınız. 


Yatırımdan korkmayın iyi bir planlamayla yüksek oranda kazanç elde edebilirsiniz. hisse senedi düşüyor diye hemen satmayın! bu iş sabır ister o yüzden bekleyin akıllı insan borsa düşerken'de yükselirken'de para kazanır. bu aklınızda bulunsun minimalizm nedir? adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz  






 

Yorum Gönder

0 Yorumlar